Každé dieťa má právo na vzdelanie

28. máj 2018

Nadácia pre deti Slovenska otvorila nový grantovo-vzdelávací program s názvom Škola inkluzionistov, ktorý je zameraný na rozvoj a podporu inkluzívneho vzdelávania detí na prvom a druhom stupni základných škôl v školskom roku 2018/2019. Školy sa doň môžu prihlásiť do 22. júna na webovom portály www.skolainkluzionistov.sk.

BRATISLAVA, 28. mája – Grantovo-vzdelávací program Škola inkluzionistov, ktorý Nadácia pre deti Slovenska otvorila vôbec prvýkrát, je zameraný na rozvoj a podporu inkluzívneho vzdelávania na prvom a druhom stupni základných škôl v školskom roku 2018/2019. Prihlasovanie do programu je pre školy otvorené do piatka 22. júna. Výzva ako aj prihlasovací online formulár sú dostupné na webe www.skolainkluzionistov.sk.

Cieľom programu je vytvoriť v novom školskom roku na 20 školách priestor na rozvoj vzdelávania rešpektujúci individuálne potreby všetkých detí. Každá škola získa regionálneho konzultanta, ktorý školu vzdelávacím programom a procesom inklúzie prevedie. Regionálni konzultanti sú ľudia s dlhoročnou odbornou praxou v oblasti vzdelávania a inklúzie a práci s deťmi s rôznymi vzdelávacími potrebami sa dlhodobo venujú. Majú skúsenosti s deťmi s rôznymi typmi zdravotných znevýhodnení a vzdelávacích potrieb z predškolských a školských zariadení.

Súčasťou vzdelávacieho programu pre školy je okrem rozvoja zručností zapojených účastníkov prostredníctvom troch intenzívnych workshopov aj identifikovanie východiskovej situácie na škole a hľadanie ciest ako prispôsobiť jej fungovanie reálnym potrebám inkluzívnej praxe.

Každá škola zapojená do programu získa aj finančný grant vo výške 2000 eur určený na realizáciu malých projektov.

Program Škola inkluzionistov je podporený výnosom z 18. dobročinného Plesu v opere.

Viac informácií o programe Škola inkluzionistov sa dozviete na webe www.skolainkluzionistov.sk alebo priamo od projektovej manažérky Lenky Antalovej Plavuchovej na jej emaily [email protected]

Nadácia pre deti Slovenka
Nadácia pre deti Slovenska je jedna z najväčších mimovládnych neziskových organizácií s celoslovenskou pôsobnosťou so zameraním na pomoc deťom a mladým ľuďom už dvadsať rokov. Za tento čas pomohla nadácia viac ako 600 tisíc deťom, vyškolila viac ako štyri tisíc ľudí prcujúcich s deťmi a s mládežou a vydala viac ako desať odborných publikácií. Najstaršou a najznámejšou aktivitou Nadácie pre deti Slovenska je verejná zbierka a grantový program Hodina deťom, ktoré realizuje od roku 1999 za výraznej pomoci takmer celej hereckej komunity na Slovensku. Hodina deťom podporuje efektívne projekty, ktoré reagujú na potreby detí a jej maskot Hugo je priateľom všetkých detí na Slovensku.