Spustenie portálu Čo deti potrebujú

09. február 2015

Bratislava, 9. január 2015 Nadácia pre deti Slovenska dnes spustila internetový portál Čo deti potrebujú - www.codetipotrebuju.sk. Jeho cieľom je prinášať aktuálne informácie o potrebách detí a mladých ľudí. Obsahuje tiež praktické návody pre účinné opatrenia (hlavne na komunitnej úrovni), ako napĺňať ich potreby.

Portál má slúžiť všetkým tým, ktorí uznávajú, že si deti a mladí ľudia v našej spoločnosti zasluhujú pozornosť a chcú napomáhať ich rozvoju, priamo alebo vytvorením podmienok, aby boli ich potreby čo najviac naplnené. Užitočné informácie na ňom nájdu rodičia detí, učitelia, vychovávatelia, pracovníci mimovládnych organizácií venujúcich sa deťom a mladým ľuďom, aktívni občania, zástupcovia štátnej a verejnej správy, starostovia, primátori, poslanci a pracovníci mestských a obecných zastupiteľstiev.

Portál má slúžiť ako centrum informácií o deťoch a mladých ľuďoch zohľadňujúc rozličné aspekty ich života. Informácie pochádzajú z vlastných prieskumných aktivít Nadácie pre deti Slovenska, jej partnerov i odborných štúdií a prieskumov realizovaných inými subjektmi. Zároveň ponúkame postupy a návody, ako na tieto  zistenia reagovať. Tiež akým smerom by sa mala uberať verejná politika, aby umožnila napĺňanie zistených potrieb detí a mladých ľudí. Taktiež chceme inšpirovať príkladmi dobrej praxe, ktoré si podľa nášho názoru zaslúžia nasledovanie. Portál je zároveň aj hlasom detí, mladých ľudí a tých, ktorí s nimi pracujú. V spracovaní a sprístupnení týchto informácií nám záleží na ich odbornej úrovni, ale naším cieľom je aj sprístupnenie čo najširšiemu spektru užívateľov. Preto sa snažíme o populárno-náučný štýl ich prevedenia.

Internetový portál Čo deti potrebujú je súčasťou projektu Komunity priateľské deťom. „ Projekt realizujeme s podporou Programu švajčiarsko - slovenskej spolupráce a Komunálnej poisťovne. V šiestich pilotných komunitách (Banská Bystrica, Bratislava, Detva, Kvačany, Považská Bystrica, Rohožník) sa posledný rok cielenými aktivitami rozvíjali deťom a mladým ľuďom priateľské komunity," hovorí Peter Lenčo, manažér projektu. Išlo o mapovanie potrieb detí a mladých ľudí v komunite, ich analýzu a tvorbu akčných plánov. Ďalej realizáciu prvých aktivít smerujúcich na napĺňanie týchto potrieb. Deti a mladí ľudia boli počas celého projektu jeho súčasťou, nie len objektom záujmu a prijímateľom služieb. Boli zapojení a rovnocenní aktéri. Na túto úlohu boli koordinátori v komunitách, ich asistenti a ďalší tzv. dôležití dospelí pripravený sériou tréningov a workshopov. Aj mnohé zistenia a poznatky nadobudnuté počas realizácie tohto projektu sú súčasťou nového portálu www.codetipotrebuju.sk.

Projekt realizujeme spolu s partnermi: slovenskou organizáciou Asociácia S. Kovalik - Vzdelávanie pre 21. storočie a švajčiarskou organizáciou JUBLA - Jungwacht & Blauring. Súčasťou projektu boli i vzájomné študijné návštevy na Slovensku a vo Švajčiarsku, ktorých cieľom bolo prezentovať dobré príklady praxe a rozličné prístupy k vytváraniu deťom a mladým ľuďom priateľských komunít.

Nadácia pre deti Slovenska je jedna z najväčších mimovládnych neziskových organizácií s celoslovenskou pôsobnosťou so zameraním na pomoc deťom a mladým ľuďom, ktorí sa ocitnú v najrôznejších životných situáciách. Nadácia im spolu s partnermi poskytuje pomoc, podporuje ich mnohostranný rozvoj, posilňuje participáciu detí na rozhodovaní a rešpektuje ich ako rovnocenných partnerov. Veľký dôraz kladie aj na podporu preventívnej práce pri predchádzaní problémov a systematické vzdelávanie dospelých, ktorí sa venujú deťom.

Tento projekt je podporený prostredníctvom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce v rámci rozšírenej Európskej únie.

Kontakt: Peter Lenčo, manažér advokácie, [email protected], 0948 702 661